Bihar Board 12th English 50 Marks Model Question Paper 1

Bihar Board 12th English Model Papers

Bihar Board 12th English 50 Marks Model Question Paper 1

Time: 01 Hours 37.5 Minutes
Full Marks : 50

Instructions to the Candidates

  1. Candidates are required to give their answers in their own words as far as parcticable.
  2. Figures in the right hand margin indicate full marks.
  3. While answering the candidate should adhere to the words limit as far as practicable.
  4. 7.5 minutes of extra time has been alloted for the candidates to read the questions and follow the instructions carefully.
  5. All questions are compulsory.
  6. Use of any electronic device is strictly prohibited.
  7. This question paper is divided into two sections -Section -A and Section- B.
  8. In Section -A, there are 25 objective type questions, rach carrying 1 mark. Darken the circle with blue/black ball pen against the correct option on OMR Sheet provided to you. Do not use Whitener/ Liquid /Blade/Nail on OMR Answer sheet; otherwise, the restlt will be treated as invalid.
  9. In Section-B there are descripttive type questions.

Section – A
Objective Type Questions

Follow the instructions carefully
Choose the correct options from the choices given (25 × 1 = 25)

Question 1.
Rita is arriving ______ eight ‘o’ clock in the morning. (Choose the suitable preposition)
(a) at
(b) in
(c) on
(d) of
Answer:
(a) at

Question 2.
I like to drink coffee ______ the morning. (Choose the suitable preposition)
(a) on
(b) in
(c) at
(d) by
Answer:
(c) at

Question 3.
Where’s Sudha ? She’s ______ school. (Choose the suitable preposition)
(a) off
(b) over
(c) at
(d) after
Answer:
(d) after

Bihar Board 12th English 50 Marks Model Question Paper 1

Question 4.
Do you want to go to ______ restaurant where we first met. (Choose the suitable article)
(a) a
(b) the
(c) an
(d) None of these
Answer:
(c) an

Question 5.
He teaches English. (Choose the suitable passive voice)
(a) English was teached by him.
(b) English is taught by him.
(c) He was taught English.
(d) He is taught English.
Answer:
(b) English is taught by him.

Question 6.
Portuguese is spoken in Brazil. (Choose the suitable active voice)
(a) People will be speaking Portuguese in Brazil.
(b) People had spoken Portuguese in Brazil
(c) People spoke Portuguese in Brazil.
(d) People speak Portuguese in Brazil.
Answer:
(d) People speak Portuguese in Brazil.

Question 7.
Choose the correctly spelt word :
(a) Almost
(b) Alimost
(c) Alimost
(d) Alimust
Answer:
(a) Almost

Question 8.
Choose the correct meaning of the phrase ‘take after’.
(a) assemble
(b) resemble
(c) dissemble
(d) None of these
Answer:
(c) dissemble

Question 9.
Choose the correct meaning of the phrase ‘take after’.
(a) fasten
(b) discard
(c) close
(d) do again
Answer:
(c) close

Question 10.
You are honest. (Choose the best combination of sentences)
(a) Yet you are honest, I will trust you.
(b) But you are honest, I will trust you.
(c) Since you are honest, I will trust you.
(d) That you are honest, I will trust you.
Answer:
(a) Yet you are honest, I will trust you.

Bihar Board 12th English 50 Marks Model Question Paper 1

Question 11.
You ______ come with us if you don’t want to. (Choose the suitable option)
(a) don’t have to
(b) mightn’t .
(c) musn’t
(d) couldn’t
Answer:
(d) couldn’t

Question 12.
If Rohan does that, Sunita ______ (Choose the suitable option)
(a) screamed
(b) have screamed
(c) will scream
(d) can screamed
Answer:
(b) have screamed

Question 13.
She spoke ______ mistakes. (Choose the suitable option)
(a) quiet
(b) quietly
(c) be quiet
(d) will quiet
Answer:
(c) be quiet

Question 14.
Mary makes ______ mistakes. (Choose, the suitable option)
(a) carefree
(b) silly
(c) careful
(d) wrong
Answer:
(c) careful

Question 15.
Mohan was ______ hurt in a car accident. (Choose the suitable option)
(a) seriously
(b) be serious
(c) serious
(d) much serious
Answer:
(a) seriously

Question 16.
The sentence ‘Thus the world has now for the first time a chance of becoming a single whole, a unity is from : (Choose the suitable option)
(a) Our Own Civilization
(b) On Letter Writing
(c) With the Photographer
(d) Forgetting
Answer:
(a) Our Own Civilization

Bihar Board 12th English 50 Marks Model Question Paper 1

Question 17.
Letter writing destroys ______ (Choose the suitable option)
(a) friendship
(b) relationship
(c) distance
(d) intimacy
Answer:
(b) relationship

Question 18.
‘Good Manner’s written by : (Choose the suitable option)
(a) R. Lynd
(b) L. Leacock
(c) A.G. Gardiner
(d) J.C. Hill
Answer:
(d) J.C. Hill

Question 19.
‘I will arise and go now and go to Innisfree’; who says this ?
(a) Rudyard Kipling
(b) W.B. Yeats
(c) Rupert Brooke
(d) Walter de la Mare
Answer:
(c) Rupert Brooke

Question 20.
Rudyard Kipling was born in Bombay but education in ______ (Choose the correct option)
(a) England
(b) Africa
(c) America
(d) China
Answer:
(a) England

Question 21.
“Everyong Sang” has been written by : (Choose the correct option)
(a) W.B. Yeats
(b) Rudyard Kipling
(c) Siegfried Sassoon
(d) Rupert Brooke
Answer:
(b) Rudyard Kipling

Question 22.
Who is David’s primary good influence ? (Choose the correct option)
(a) Dora
(b) Miss Betsey
(c) Agnes
(d) Peggotty
Answer:
(c) Agnes

Question 23.
How David end up at Miss Betsey’s (Choose the correct option)
(a) He runs away from home
(b) He runs away from Salem House
(c) He runs away from the wine factory.
(d) He funs away from Mr. Mecawber’s.
Answer:
(d) He funs away from Mr. Mecawber’s.

Bihar Board 12th English 50 Marks Model Question Paper 1

Question 24.
Mr. Wickfield suffers from ______ (Choose the correct option)
(a) Alcoholism
(b) Insomnia
(c) Cancer
(d) Chronic illness
Answer:
(a) Alcoholism

Question 25.
Who begins to court David’s mother ? (Choose the correct option)
(a) Mr. Creakle
(b) Mr. Copperfield
(c) Mr. Micawber
(d) Mr. Murdstone
Answer:
(c) Mr. Micawber

Section – B
Non-Objective Type Questions

Question 1.
Answer any two of the following, each in about 75 words of the following (2 × 5 = 10)

a. What had the photographer done with the author’s eyes, ears and mouth ?
Answer:
On Saturday the author went back to the studio to see the proof. He was stunned to notice that the picture did not look like his own. The eyes, said the photographer, had been retouched in order to make them look better, the eyebrows, were removed with a chemical, sulphide in order to make out a new brow line. The mouth had also been adjusted. As for the ears, they could also be fixed all right in the final print.

b. What does the writer of ‘Good Mannser’s say about truth
Answer:
The writer of this extract says that truth is never a one sided affair, ‘It takes two to speak the truth; one can not speak the truth by saying what one thinks is truth. What we say is never an absolute truth for it has different meaning for different persons under different situations.

c. Why was letter writing done more carefully in the past ?
Answer:
Letter-writing was done more carefully in the past because at those days people had more leisure for such work and postage was much more expensive than it is today.

d. Who, according to Rebort lynd, need good memories ?
Answer:
Yes, the author thinks that poets need good memories minded are half the substance of their art. So they need good memories.

e. What is our chief hope for preventing war ?
Answer:
Our chief hope for preventing war is the formation of some sort of world government.

Question 2.
Show in about 75 words that you have read and understand anyone of the following

(a) If
(b) Everyone Sang
(c) Echo
Answer:
(a) If : The poet tells us to be firm in our stand we should give concession to the ideas of other people who was doubt our activities and idoligies. It is his view that when others are defeated and they think responsible for their. Defeat we should come a fig for them. If son e body doubts our integrity we should go on with our honest work. If we can wait and one not tired of waiting we should not speak a lie. If we are being hated by other we should not hate others in nature we should not be self rightous if we can talk wisely and intelligently.

We should of course, dream but we should be the master our dream. If we have capacity to think, we should not make ourthoghts our aim. They should not be treated equally. If we have capacity to think, we should not make our thoghts our aim. They should not be treated equally. If we have strength to the tolerate the trouble disterted by Scomdrels to troable otheres folle. We must cultivats it, we must watch each and every activity in life.

(b) Everyone Sang : “Every one Sang” is a lyric composed by S. Sassoon a great war poet of Twentieth Century. The poet was engaged in war activities so he had witnessed the horror of war. In November 1918 the Germans were defeated and asked for armistice. When the news of armistice came it was a day of great joy and happiness. This poem is an expression of joy for freedom. The war was fought for freedom and the defeat of Germany was sure so the poet is over-joyed that the mission for fighting a war was to be fulfilled, Secondly the soldiers who were away form their Kith and Kin were to set free and now they would be able to see their relatives. So the news of armistice brought a great pleasure to them.

The poet compares a soldier to a bird which gets freedom from its cage. As a bird is set free from its cage, it goes on flying in the open sky. I files till it is out of sight in the vast blue sky. Likewise the soldier is set free from the barracks and frenches and he is over-joyed to hear that the war is over. He starts singing a song which symbolises his joy for freedom.

In the second stanza the poet comes from ‘Delight’ to ‘Beauty’ the horror of war vanishes and every where it is beautiful. The poet thinks of the beauty coming from “The setting sun and he almost cries out of joy” “My heart was shaken with tears”. The delight and the beauty which emerge from the clouds of war are more deelper and permanent than the joys of birds which get freedom from their cages. The soldiers are filled with intense joy and they can not giver expression to their joys in words. It is a permanent joy because the armistice would bring a permanent peace on the world. Though the feelings of joy were expressed on the day of armistice but we can also take the poem in a general way expressing the feelings of day and freedom

Bihar Board 12th English 50 Marks Model Question Paper 1

(c) Echo : ‘Echo’ deals with a very simple human experience, that is, how does any sound echo. The speaker stood in a forest and said who called ? No sooner it was spoken than the sound returned, ‘who called ? who called.’ Actually the speaker’s sound travelled through the clear open spaces in the forest. The sound ‘who called’ rang in the atmosphere. The birds were puzzled they could not locate the source of the sound. The speaker was no less baffled as to how his words were echoed back, what was the object . which returned his sound ?

The speaker stood in the open space of a thick forest. He imagines as if is sound went upto the leaves of the farthest branches of the trees. Those leaves seemed to pass it on to the sun. Beneath the trees the air was dark. When he said, ‘who called ?’ loudly, the leaves made hissing sound, the dark air carried his cry to the region not known to he speaker.

In the third stanza of the poem the poet imagines as if there were some mysterious creatures behind the rees who were looking at him but he was not able to spot them out. Perhaps his call was returned by those mysterious creatures.. His simple ‘who called ?’ was mockingly returned to him in the form of ‘who called’, was called.

The speaker perhaps did not like this mocking tone, he reacted sharply and cried in his loud shrill voice ‘who cares ?’ The wind slowed down. Once again his voice was reflected back and who cares, Who cares ? rang throughout the forest. The speaker heard his own weeping tone.

Question 3.
Answer in about 75 words anyone of the following (5)

a. Discuss the autobiographical not in novels or Dikens.
Answer:
Dickens’s novels contain a great deal of autobiography, David Copperfield contains a large amount of autobiography. His early knowledge of low life of London supplied material for Oliver Twist, his school days for Nicholas Nickleby, his visit to the Marshalsea, where his father was imprisoned, for Little Porrit, his life in a law office for treatment of legal matters in Bleak House and other novels.

Dickens has thrown light on the society of his days, with the impact of the Industrial Revolution, when children were employed in factories, where most of the schools were inefficient and selfishly motivated like Mr. Creakle’s school, and even law fell into hands of selfish people. Being written in the first person, the novels of Dickens excite the reader’s sympathy for the hero easily than it would have done otherwise.

b. Give a character sketch of either Mr. Micawber or Dora.
Answer:
Mr. Micawber – Mr. Micawber is one of the most memorable characters in the novel. He is as immortal as Falstaff or Don Quixote. According to a critic Wilkins, Micawber is “the supreme example of Dickens’s power to make us sympathize with a character whom we might well avoid in real life.” He is a delightful, rather humorous appearance. At his first meeting, David describes Mr. Micawber as stoutish middle-aged person, in a brown shirt and black tights and shoes, with no more hair upon his head (which was a large one and shining) than there is upon an egg; and with a very extensive face, which he turned full upon me.

His clothes were shabby but he had an imposing shirt-collar on. He carried a showy sort of stick with a large pair of silk tassels to it, and a large eye-glass hung outside his coat for the sake of ornaments.”

According to Mr. G.K. Chesterton, “Mr. Micawber is a man who cannot be made to understand the tyranny of time or the limit of human hope and further, “Micawber ‘‘interrupts practical life but what is practical life that it should venture to interrupt Micawber ?” It cannot be too much repeated that the whole lesson of Dickens is here. It is better to know Micawber than not to know the inner worries that arise out of knowing Micawber. It is better to have bad debt and a good friend.”

According to Compton-Rickett, “Mr. Micawber is another type of the attractive mercurial temperament, ready to look on the bright side of things at the smallest provocation. Apart from this, the needy, improvement man would have served the stem moralists purposes almost as well as Swiveller. But really we are scarcely conscious of his faults, so delighted are we by his company. This it may be said, is due to the author making unfair use of his gift of humour and idealising the man out of all human probability. That he idealises may be admitted.”

Bihar Board 12th English 50 Marks Model Question Paper 1

c. What is the role of miss Jane Murdstone in David Copperfield ?
Answer:
She is an unworthy sister of an unworthy brother. She is Mr. Murdstone’s sister and is like her brother in so many respects. She is cruel like her brother. She is a gloomy looking lady, dark like her brother whom she greatly resembles in face and voice. She has heavy eyebrows, nearly meeting over her large nose, as if being disabled by the wrongs of her sex from wearing whiskers.

She has carried them to the extent. She moves into blunderstone soon after Mr. Murstone marries Cara Copperfield and brings with her two uncompromising, hard, black boxes, bearing her initials on the lid in hard brass nails. She is in David’s phrase ‘a metallic lady’ made upon lead-heart, She is awesome and dreadful. She is suspicious character.

She cannot believe people easily. She is also suspicious of servants, suspicious of Mrs. Copperfield and suspicious of David. Though Miss Jane Murdstone visits Church regularly yet she is most unchristian. She has no Christian virtues with her. She is neither full of charity nor full of mercy. David rightly describes her and her brother’s influence on him as the fascination of two snakes on a wretched bird. The death of Mrs. Copperfield may be asciribed to her tyranny.

It is she who dismiss Peggotty and sends David to work under miserable conditions at Murdstone and Grinby’s at the early age of ten. She is thus a she-devil. She cunningly turns Mr. Murdstone against David by giving false reports about David. She tries to cast her evil spell on David’s life once again when he falls in love with Dora and finds that Miss Murdstone is her constant companion though Dora does not like her.

Bihar Board 12th English 50 Marks Model Question Paper 1

Question 4.
Write a paragraph in about 75 words on anyone of the following

(a) A stitch in time saves nine
(b) Importance of Education
(c) Knowledge is Power
(d) Water Pollution
(e) Wonders of Science
Answer:
(a) A stitch in time saves nine : A stitch in time saves nine : Someone has very aptly and wisely said that a stitch in time saves nine. It contains an invaluable piece of sane advice, which we constantly hear from our teachers in school and elders at home. This highly useful, didactic dictate applies to every field of activity. It implies that work done in time saves a lot of labour, later on.

To illustrate it further, it can be said that suppose there is a tear in your shirt, the wisest thing is to stitch it up without any delay, otherwise there will be tears all the way down, which would require a lot more labor and time to put a patch on it. And the final effect too would not be as tidy as it would have been, if it had been stitched during the initial stage. Again the same principle applies as regards your lessons.

If one does not study through the year and hopes to pass examinations only by studying at the last moment,much more effort and time will have to be put in at the eleventh hour and still the retention would not be as effective as it would have been, if the work was done regularly through the year. Yet again, a delayed action quite often causes serious misunderstanding and even loss of friendship, where replying to letters is concerned. Certainly, letter-writing is not everyone’s cup of tea, but certain tasks have to be done and it is the best if they are done without losing any time.

For instance, if one postpones replying to a friend’s or a relative’s letter, the other person might feel humiliated, thinking that one does hot care for him or her enough. It would require one to make excuses and apologize again and again to pacify the person concerned. Is it not then better to reply to a letter in time, rather than come out with false excuses at the last moment ?Taking the right action a an opportunity time is even more important where friendship is concerned.

A wrong action committed knowingly or unknowingly, should be apologized for immediately. The more an apology is delayed, the more distant will a friend become and one may even lose the friendship forever. And this happens when one delays making timely amends.

(b) Importance of Education : Education is very important toll for everyone to succeed in life and get something different. It helps a lot in lessening the challenges of life difficult life. Knowledge . gained throughout the education period enables each and every individual confident about their life. It opens various doors to the opportunities of achieving better prospects in life so promotes career growth. Many awareness programmed has been run by the government in enhance the value of education in rural areas. It brings feeling of equality among all people in the society and promotes growth and development of the country.

Education plays a paramount role in the modern technological world. Now-a-days, there are many ways to enhance the education level. The whole criteria of education have been changed now. We can study through the distance leaning programmers after the 12th standard together with the job. Education is not so costly, anyone one with less money may study continuously. We can get admission in the big and popular universities with fewer fees through the distance learning. Other small training institutes are providing education to enhance the skill level in particular field.

(c) Knowledge is Power ; Knowledge is power is the famous proverb which means knowledge is very powerful and has ability to win over all other physical power in the world. Once a person gets power of knowledge, he/she do not need to fear from other power. Knowledge plays great role in all aspects of the life by know the easy and effective ways to solve the circumstances. Knowledge is a very powerful factor which helps us to easily get name, fame, success, power and position in the life.

We can say that money and physical strength are also important tools of power; Money and physical strength cannot buy or steal the knowledge; it can only be achieved by the continuous practice, devotion, and patience.

Knowledge helps us to convert our planning into the right action and enables to get the difference between right or wrong and good or bad. It helps us to overcome our weaknesses and faults as well as makes us able to face the dangers and difficulties by giving lots of courage and confidence. It makes a person more powerful by giving him mental, moral and spiritual advancement in the life

Bihar Board 12th English 50 Marks Model Question Paper 1

(d) Water Pollution : The level of fresh drinking water is becoming less day by day on the earth. There is a limited availability of drinking water on the earth however the too is getting polluted because of human activities. It is tough to estimate the possibility of life on the earth in the absence of fresh drinking water.

Water pollution is the mixing of foreign substances by means of organic, inorganic, biological and radiological in the water degrading the quality and usefulness of water.

Hazardous pollutants may contain various types of impurities including harmful chemicals, dissolved gases, suspended matters, dissolved minerals, and even microbes. All the contaminants reduce the level of dissolved oxygen in the water and affecting the lives of animals and human beings to a great extent. Dissolved oxygen in the oxygen present in water required by the aquatic system to continue the lives of plants and animals, however biochemical oxygen is the demanded oxygen by the aerobic micro-organisms to oxidize organic matters of wastes.

Water pollution is caused by two means, one is natural water pollution (due to the leaching of rocks, decay of organic matters, decay of dead matters, silting, soi erosion, etc) and another one is man¬made water pollution (due to the deforestation, set up of industries near large water bodies, high level emission of industrial wastes, domestic sewae, synthetic chemicals, radio-active wastes, fertilizers, insecticides, pesticides etc),

(e) Wonders of Science : New ways of preserving and flavoring the food items are being invented through research in meals technology. A vast variety of plastic and different artificial supplies have been created which have hundreds of uses in the home and in industry.

Antibiotics and vaccinations defend us from infectious illnesses and health problems. Nowadays there are slight or no possibilities of an infant getting disease because births now happen in hospitals under the supervision of specialized staff. Science has invented vaccines for infants to defend them from prospective life illnesses.

Sanitary condition has improved a lot than before. Drainage system has been modernized. Filtered & mineral water is available to overcome diseases and other illness caused due to water pollution. Means of transport has also undergone a giant enhancement and change.

Superstitions have been discarded and attitude has been changed towards everything. ‘ People now no more consider that diseases are caused by evil spirits. People have become open-minded and cosmopolitan due to the research in the field of science and technology, as a result, Scientist always tries to search out new issues, explorations, discoveries, and inventions.

The role of science is important in our everyday life. The various contributions of science have made our existence more relaxed and comfortable. The magnificent inventions of science like electricity, fans, air-conditioners, television, mobile phones, motor vehicles, etc. have eased our life, and now it is almost impossible to live without using them.

Leave a Comment

error: Content is protected !!