Bihar Board 10th English Objective Answers Chapter 8 Little Girl Wiser Than Men

Bihar Board 10th English Objective Questions and Answers

BSEB Bihar Board 10th English Objective Answers Chapter 8 Little Girl Wiser Than Men

Question 1.
Who is the author of this article ?
(A) Bladimir Narakov
(B) Leo Tolstoy
(C) Maxim Gorki
(D) None of these
Answer:
(B) Leo Tolstoy

Bihar Board 10th English Objective Answers Chapter 8 Little Girl Wiser Than Men

Question 2.
Where did the two little girls meet ?
(A) On the front road
(B) On the first cross of the road
(C) In a lane between two homesteads
(D) None of these
Answer:
(C) In a lane between two homesteads

Question 3.
Who had dressed them ?
(A) The mother
(B) The father
(C) The sister
(D) None of these
Answer:
(A) The mother

Question 4.
Why were the two girls dressed in new clothes ?
(A) Both went to market
(B) They had gone to church
(C) The had gone to a fair
(D) None of these .
Answer:
(B) They had gone to church

Question 5.
What was in the yard ?
(A) Cold water
(B) Hot water
(C) Dirty water
(D) None of these
Answer:
(C) Dirty water

Bihar Board 10th English Objective Answers Chapter 8 Little Girl Wiser Than Men

Question 6.
Till where did the water reach ?
(A) Akulya’s ankles
(B) Malasha’s ankles
(C) Both (A) & (B)
(D) None of these
Answer:
(B) Malasha’s ankles

Question 7.
The two girls forgot their and be came Friends again.
(A) Anger
(B) Jealousy
(C) Envy
(D) Farms
Answer:
(A) Anger

Question 8.
The old woman tried to make everyone understand that as it was Easter, the day should be spent
(A) Sadly
(B) Happily
(C) Angrily
(D) Jealously
Answer:
(B) Happily

Question 9.
Malasha’s came out and started scolding Akoulya’s mother.
(A) Father
(B) Brother
(C) Sister
(D) Mother
Answer:
(D) Mother

Bihar Board 10th English Objective Answers Chapter 8 Little Girl Wiser Than Men

Question 10.
Malasha put down her foot and splashed dirty water on to Akoulya’s
(A) Hands
(B)Neck
(C) Frock
(D) Hair
Answer:
(C) Frock

Question 11.
In this story, the author shows how little children sometimes behave in a more mature manner than
(A) Animals
(B) Plants
(C) Saints
(D) Adults
Answer:
(D) Adults\

Bihar Board 10th English Objective Answers Chapter 8 Little Girl Wiser Than Men

Question 12.
Why was Akoulya’s mother angry ?
(A) Because her daughter’s frock became dirty & stained
(B) Because her daughter became wet
(C) Her daughter start weasing
(D) None of these
Answer:
(A) Because her daughter’s frock became dirty & stained

Question 13.
Who splashed water on Akolya’s frock ?
(A) Malasha
(B) a fast blowing wind
(C) a fast moving water
(D) None of these
Answer:
(A) Malasha

Question 14.
Who is the author of the article ‘Little Girls Wiser than Man’ ?
(A) Bladimir Narakov
(B) L.eo Tolstoy
(C) Maxim Gorki
(D) None of these
Answer:
(B) L.eo Tolstoy

Question 15.
Where did the two little girls meet?
(A) On the front road
(B) On the first cross of the road
(C) In a lane between two homesteads
(D) None of these
Answer:
(C) In a lane between two homesteads

Bihar Board 10th English Objective Answers Chapter 8 Little Girl Wiser Than Men

Question 16.
Which festival is referred to by the writer in “Little Girls Wiser than Men”?
(A) Holi
(B) Diwali
(C) Easter
(D) None of these
Answer:
(C) Easter

Question 17.
Malasha’s……………..come and started scolding Akulya’s mother.
(A) father
(B) brother
(C) sister
(D) mother
Answer:
(D) mother

Question 18.
The old woman tried to make everyone understand that as it was Easter the day should be spent
(A) sadly
(B) happily
(C) angrily
(D) jealously
Answer:
(B) happily

Question 19.
The old woman tried to make everyone understand that as it was Easter, the day should be spent …………………..
(A) Sadly
(B) Happily
(C) Angrily
(D) Jealously
Answer:
(B) Happily

Bihar Board 10th English Objective Answers Chapter 8 Little Girl Wiser Than Men

Question 20.
The two girls forgot their………………..and became friends again.
(A) anger
(B) jealousy
(C) envy
(D) farms
Answer:
(A) anger

Question 21.
‘Except ye turn, and become as little…………………
(A) young man
(B) children
(C) boy
(D) girl
Answer:
(B) children

Question 22.
One girl was very small, the other a little…………….
(A) younger
(B) smaller
(C) bigger
(D) thinner
Answer:
(C) bigger

Question 23.
Soon the……………..took then to splash about in the water.
(A) fancy
(B) thought
(C) finary
(D) none of these
Answer:
(A) fancy

Bihar Board 10th English Objective Answers Chapter 8 Little Girl Wiser Than Men

Question 24.
One word led to another and they had an angry…………..
(A) shouting
(B) fighting
(C) quarrel
(D) flighting
Answer:
(C) quarrel

Question 25.
It is a time for…………..and not for such folly as this.
(A) rejoicing
(B) advising
(C) avoiding
(D) providing
Answer:
(A) rejoicing

Question 26.
Presently Maiasha joined her, and with a…………….of wood helped her dig the channel.
(A) clip
(B) chip
(C) slip
(D) flip
Answer:
(B) chip

Question 27.
Dear little……………!
(A) girls
(B) boys
(C) souls
(D) brothers
Answer:
(C) souls

Bihar Board 10th English Objective Answers Chapter 8 Little Girl Wiser Than Men

Question 28.
Who had dressed them?
(A) The mother
(B) The father
(C) The sister
(D) None of these
Answer:
(A) The mother

Question 29.
Why were the two girls dressed in new clothes?
(A) Both went to market
(B) They had gone to church
(C) The had gone in a fair
(D) None of these
Answer:
(B) They had gone to church

Question 30.
What was in the yard?
(A) Cold water
(B) Hot water
(C) Dirty water
(D) None of these
Answer:
(C) Dirty water

Question 31.
Till where did the water reach?
(A) Akoulya’s ankles
(B) Maiasha’s ankles
(C) Both (A) & (B)
(D) None of these
Answer:
(C) Both (A) & (B)

Bihar Board 10th English Objective Answers Chapter 8 Little Girl Wiser Than Men

Question 32.
Who splashed water on Akoulya’s frock?
(A) Maiasha
(B) a fast blowing wind
(C) a fast moving water
(D) None of these
Answer:
(A) Maiasha

Question 33.
In this story, the author shows how little children sometimes behave in a more matural manner than
(A) Adults
(B) Plants
(C) Saints
(D) Animals
Answer:
(A) Adults

Question 34.
Maiasha put down her foot and splashed dirty water on to Akoulya’s
(A) Hands
(B) Neck
(C) Frock
(D) Hair
Answer:
(C) Frock

Question 35.
Who began to howl so that she could be heard all down the street?
(A) Maiasha
(B) Akoulya
(C) Both
(D) None of these
Answer:
(A) Maiasha

Bihar Board 10th English Objective Answers Chapter 8 Little Girl Wiser Than Men

Question 36.
‘It is deep, I’m afraid!’ who said?
(A) Maiasha
(B) Akoulya
(C) Both
(D) None of these
Answer:
(A) Maiasha

Question 37.
Akoulya’s mother saw that her daughter’s skirt was
(A) dry
(B) tom
(C) splashed
(D) tom
Answer:
(C) splashed

Question 38.
Who’s mother came out after hearing the howl began scolding
(A) Akoulya’s
(B) Maiasha’s
(C) Both
(D) None of these
Answer:
(B) Maiasha’s

Question 39.
What happened when Malasha’s mother came out after hearing her howl?
(A) Malasha’s mother struck Akoulya’s mothers
(B) Malasha’s mother struck Akoulya
(C) Malasha’s mother began scolding her neighbour
(D) none of these
Answer:
(C) Malasha’s mother began scolding her neighbour

Question 40.
Why was no one listening?
(A) because everyone was fighting
(B) because everyone was shouting
(C) because everyone was laughing
(D) none of these
Answer:
(B) because everyone was shouting

Bihar Board 10th English Objective Answers Chapter 8 Little Girl Wiser Than Men

Question 41.
They would not listen to the old woman and nearly ……………………. her
off her feet.
(A) killed
(B) struck
(C) dashed
(D) knocked
Answer:
(D) knocked

Question 42.
‘Akoulyas’s mother’seized
(A) Akoulya
(B) Maiasha
(C) Both
(D) None of these
Answer:
(B) Maiasha

Leave a Comment

error: Content is protected !!