Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 3 A Pinch of Snuff

Bihar Board 12th English Objective Questions and Answers 

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 3 A Pinch of Snuff

Question 1.
The narrator of ‘A Pinch of Snuff* was on probation –
(A) A minister
(B) A secretary
(C) An under-secretary
(D) A novelist
Answer:
(B) A secretary

Question 2.
When was Manohar Malgaonkar born ?
(A) 1917
(B) 1916
(C) 1912
(D) 1913
Answer:
(D) 1913

Question 3.
Who was coming to visit the narrator’s family ?
(A) Ratiram
(B) Minister
(C) Nanukaka
(D) Narrator
Answer:
(C) Nanukaka

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 3 A Pinch of Snuff

Question 4.
Nanukaka was related to the narrator, as he was his-
(A) Uncle
(B) Nephew
(C) Cousin
(D) Son
Answer:
(B) Nephew

Question 5.
Name of the son of Sohanlal Ratiram was-
(A) Hariram
(B) Raviram
(C) Ratiram
(D) Sohanram
Answer:
(C) Ratiram

Question 6.
Sohanlal Ratiram was the Party Boss in-
(A) Patna
(B) Delhi
(C) Mumbai
(D) Rajasthan
Answer:
(B) Delhi

Question 7.
Nanukaka’s meeting with Sohanlal Ratiram was-
(A) A failure
(B) Cancelled
(C) Very successful
(D) Postponed
Answer:
(C) Very successful

Question 8.
The second important person Nanukaka had planned to meet, was-
(A) Businessman
(B) Welfare minister
(C) Estate minister
(D) Zamindar
Answer:
(B) Welfare minister

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 3 A Pinch of Snuff

Question 9.
The new role Nanukaka gave the narrator/under-secretary, was of-
(A) Cook
(B) Driver
(C) Professor
(D) Minister
Answer:
(B) Driver

Question 10.
Nanukaka managed to impress the Sikka Auto Dealers by demonstration of-
(A) Country
(B) Knowledge
(C) Wealth
(D) Politeness
Answer:
(C) Wealth

Question 11.
The type of Situation in which a person from time to time turns to his mother tongue-
(A) Hesitation
(B) Linguistic emergency
(C) Revolving
(D) Consequence
Answer:
(B) Linguistic emergency

Question 12.
Nanukaka told-Take me to the Maharaja Sutkatta’s palace to return the-
(A) Cheque
(B) Coat
(C) Horoscope
(D) Driver
Answer:
(C) Horoscope

Question 13.
Who is the author of the prose piece ‘A Pinch of Snuff’ ?
(A) Murli Manohar Joshi
(B) Manohar Pandya
(C) Manohar Malgaonkar
(D) Vikram Naipal
Answer:
(C) Manohar Malgaonkar

Question 14.
It was very easy for the narrator to get sent on-
(A) Royal business
(B) Holy works
(C) Entertainment purpose
(D) Foreign assignment
Answer:
(C) Entertainment purpose

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 3 A Pinch of Snuff

Question 15.
Mother said that Nanukaka is coming to see some -.
(A) Monuments
(B) Minister
(C) Monster
(D) Estate
Answer:
(C) Monster

Question 16.
Nanukaka was installed in –
(A) die guest room
(B) the drawing room
(C) author’s bedroom
(D) the verandah
Answer:
(C) author’s bedroom

Question 17.
The author had taken –
(A) five days’ leave
(B) three days’ leave
(C) two days’ leave
(D) six days’ leave
Answer:
(C) two days’ leave

Question 18.
Nanukaka in a linguistic emergengy always turned to –
(A) English
(B) Hindi
(C) his mother-tongue
(D) Sanskrit
Answer:
(C) his mother-tongue

Question 19.
Nanukaka thought that the secretary treated them coldly because they had not gone in –
(A) an old car
(B) a bigger car
(C) a small car
(D) a new car
Answer:
(B) a bigger car

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 3 A Pinch of Snuff

Question 20.
Nanukaka took out his cheque-book and wrote a cheque for – [2018A, I.A.]
(A) five thousand rupees
(B) two thousand rupess
(C) a thousand rupees
(D) five hundred rupees
Answer:
(C) a thousand rupees

Question 21.
Nanukaka was coining to Delhi –
(A) to visit the Red Fort
(B) to see some minister
(C) to participate a conference
(D) to spend the summer
Answer:
(B) to see some minister

Question 22.
Nanukaka was author’s –
(A) brother
(B) neighbour
(C) maternal uncle
(D) friend
Answer:
(C) maternal uncle

Question 23.
The author has a complex about –
(A) relative
(B) guest
(C) officials
(D) ministers
Answer:
(D) ministers

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 3 A Pinch of Snuff

Question 24.
Nanukaka traveled in –
(A) the A.C. Class
(B) the Second Class
(C) the Third Class
(D) the First Class
Answer:
(B) the Second Class

Question 25.
On the plateform Nanukaka handed over the author—
(A) a bag
(B) a box
(C) a briefcase
(D) a basket
Answer:
(D) a basket

Question 26.
The basket contained—
(A) fruits
(B) a cat
(C) sweets
(D) vegetables
Answer:
(B) a cat

Question 27.
Nanukaka had third class ticket but travelled in the second class because—
(A) he was clever
(B) there was no third class
(C) he lost his ticket
(D) there was no room in the third class
Answer:
(D) there was no room in the third class

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 3 A Pinch of Snuff

Question 28.
The author was merely
(A) an under secretary
(B) a secretary
(C) a clerk
(D) a peon
Answer:
(A) an under secretary

Question 29.
A Pinch of Snuff is written by —
(A) Bertrand Russell
(B) H.E. Bates
(C) Manohar Malgaonkar
(D) Pearl S. Buck
Answer:
(C) Manohar Malgaonkar

Question 30.
Manohar Malgoankar has written the lesson—
(A) I Have a Dream
(B) A Pinch of Snuff
(C) Bharat Is My Home
(D) The Earth
Answer:
(B) A Pinch of Snuff

Question 31.
Nanukaka wrote a cheque for a rupees.[18A, I.A.]
(A) thousand
(B) hundred
(C) five hundred
(D) ten thousand
Answer:
(A) thousand

Question 32.
The second important person Nanukaka had planned to meet was—
(A) The Home Minister
(B) The Railway Minister
(C) The Welfare Minister
(D) None of these
Answer:
(C) The Welfare Minister

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 3 A Pinch of Snuff

Question 33.
Ratiram was the son of ……………
(A) Mohanlal Ratiram
(B) Sohanlal Ratiram
(C) Jaganlal Ratiram
(D) None of these
Answer:
(B) Sohanlal Ratiram

Question 34.
…………… is a humorous story.
(A) Tile Earth
(B) The Artist
(C) A Pinch of Snuff
(D) above of these
Answer:
(C) A Pinch of Snuff

Question 35.
There is nothing like honesty was said by —
(A) Nanukaka
(B) Sohanlal Ratiram
(C) Ratiram
(D) HajratBarkatAli
Answer:
(A) Nanukaka

Question 36.
………………. was coming to visit the narrator’s family.
(A) Sohanlal Ratiram
(B) Hajrat Barkat Ali
(C) Nanukaka
(D) None of these
Answer:
(C) Nanukaka

Question 37.
………………. went to the minister in Jodhpuri coat.
(A) Nunukaka
(B) Shiga Naoya
(C) Manohar Malgaonkar (Author)
(D) None of these
Answer:
(C) Manohar Malgaonkar (Author)

Question 38.
The speaker put on his white Jodhpuri coat and the ………………. turbon.
(A) orange
(B) red
(C) yellow
(D) black
Answer:
(A) orange

Question 39.
Nanukaka was to stay for ……………….
(A) four or five days
(B) three or four days
(C) two or three days
(D) a week
Answer:
(C) two or three days

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 3 A Pinch of Snuff

Question 40.
………………. informed the undersecretary about Nanukaka’s visit.
(A) father
(B) mother
(C) friend
(D) brother
Answer:
(B) mother

Question 41.
Nanukaka was related to the narrator as he was his mother’s—
(A) uncle
(B) father
(C) brother
(D) None of these
Answer:
(C) brother

Question 42.
………….. is the main character of the story ‘A Pinch of Snuff. ‘
(A) Nanukaka
(B) Sohanlal Ratiram
(C) Manohar Malgaonkar
(D) None of these
Answer:
(A) Nanukaka

Question 43.
Nanukaka has a unique quality of telling —
(A) stories
(B) truths
(C) lies
(D) None of these
Answer:
(C) lies

Question 44.
Nanukaka handed over a cheque of a thousand rupees to a —
(A) Carpenter
(B) Dhobi
(C) Gold smith
(D) Milkman
Answer:
(B) Dhobi

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 3 A Pinch of Snuff

Question 45.
Nanukaka portrayed himself as the hereditary astrologer of the Maharaja of—
(A) Jaipur
(B) Bikaner
(C) Ninnore
(D) None of these
Answer:
(C) Ninnore

Question 46.
Nanukaka was a very …………. man.
(A) food
(B) stupid
(C) honest
(D) clever
Answer:
(D) clever

Question 47.
‘A Pinch of Snuff is a ………….
(A) novel
(B) poem
(C) short story
(D) essay
Answer:
(C) short story

Question 48.
‘A Pinch of Snuff is in fact a detailed character sketch of ………….
(A) Sohan Lai
(B) Nanukaka
(C) Ratiram
(D) Manohar Malgoankar
Answer:
(B) Nanukaka

Question 49.
Manohar Malgaonkar was the ……………… on Probation.
(A) Secretary
(B) Under Secretary
(C) Joint Secretary
(D) Chief Secretary
Answer:
(B) Under Secretary

Question 50.
Sohanlal Ratiram was the party Boss in
(A) Patna
(B) Delhi
(C) Mumbai
(D) Rajasthan
Answer:
(B) Delhi

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 3 A Pinch of Snuff

Question 51.
Nanukaka’s meeting with Sohanlal Ratiram was
(A) failed
(B) cancelled
(C) very successful
(D) postponed
Answer:
(C) very successful

Question 52.
Who is the author of the prose prose piece ‘A pinch of Snuff’?
(A) Manohar Pandya
(B) Murli Manohar Joshi
(C) Vikram Naipal
(D) Manohar Malgaonkar
Answer:
(C) Vikram Naipal

Question 53.
The second important person Nanukaka had planned to meet, was
(A) zamindar
(B) welfare minister
(C) estate minister
(D) businessman
Answer:
(B) welfare minister

Question 54.
The type of situation in which a person from time to time turns to his mother tongue
(A) tongueslip
(B) linguistic emergency
(C) revolving
(D) consequences
Answer:
(B) linguistic emergency

Question 55.
It was very easy for the narrator to get sent on
(A) foreign assignment
(B) holy works
(C) business
(D) entertainment purpose
Answer:
(A) foreign assignment

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 3 A Pinch of Snuff

Question 56.
Mother said that Nanukaka is coming to see some
(A) monuments
(B) minister
(C) monster
(D) estate
Answer:
(B) minister

Question 57.
The narrator of ‘A Pinch of Snuff was on probation
(A) a minister
(B) secretary
(C) an under-secretary
(D) a novelist
Answer:
(C) an under-secretary

Question 58.
Nanukaka was related to the narrator, as he was his
(A) Maniram
(B) Kaviram
(C) Ratiram
(D) Sohanram
Answer:
(B) Kaviram

Question 59.
Name of the son of Sohanlal Ratiram was
(A) Maniram
(B) Kaviram
(C) Ratiram
(D) Sohanram
Answer:
(C) Ratiram

Question 60.
The new kitten had just made a ……….. on the floor.
(A) mark
(B) puzzle
(C) house-break
(D) puddle
Answer:
(D) puddle

Question 61.
Nanukaka was the narrator’s ………………
(A) maternal uncle
(B) father
(C) friend
(D) cousin
Answer:
(A) maternal uncle

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 3 A Pinch of Snuff

Question 62.
When was Manohar Malgaonkar born ?
(A) 1917
(B) 1915
(C) 1916
(D) 1913
Answer:
(D) 1913

Question 63.
The new role Nanukaka gave the narrator/under secretary, was of
(A) crook
(B) driver
(C) professor
(D) minister
Answer:
(B) driver

Question 64.
Nanukaka managed to impress the Sikka Auto Dealers by demonstration of
(A) his court
(B) gold
(C) wealth
(D) politics
Answer:
(C) wealth

Question 65.
Nanukaka told-‘Take me to the Maharaja Sutkatta’s palace to return the
(A) cheque
(B) boat
(C) horoscopes
(D) driver
Answer:
(C) horoscopes

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 3 A Pinch of Snuff

Question 66.
Nanukaka went to see the minister in a
(A) bus
(B) taxi
(C) private car
(D) plane
Answer:
(C) private car

Question 67.
Nanukaka wrote a cheque for a ………. rupees.
(A) hundred
(B) thousand
(C) six hundred
(D) five thousand
Answer:
(B) thousand

Question 68.
Nanukaka’s snuff box was of ……….
(A) gold
(B) silver
(C) brass
(D) glass
Answer:
(B) silver

Leave a Comment

error: Content is protected !!