Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 6 The Artist

Bihar Board 12th English Objective Questions and Answers 

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 6 The Artist

Question 1.
Who has written the prose piece ‘The Artist’ ?
(A) Rabindranath Tagore
(B) Mahatma Gandhi
(C) Shiga Naoya
(D) Shiv Naipal
Answer:
(C) Shiga Naoya

Question 2.
Who is the main character of ‘The Artist’ ?
(A) Shiga Naoya
(B) Sebi
(C) Seibei
(D) An old man
Answer:
(C) Seibei

Question 3.
Seibei was interested in gourds-
(A) A little
(B) SpIendidly
(C) Passionately
(D) Casually
Answer:
(C) Passionately

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 6 The Artist

Question 4.
‘What a splendid gourd !’ thought Seibei, but actually it was-
(A) Watermelon
(B) Football
(C) Old man’s bald head
(D) Coconut
Answer:
(C) Old man’s bald head

Question 5.
After realizing his mistake what did Seibei do all the way home ?
(A) Sighed
(B) Laughed
(C) felt ashamed
(D) Became sad
Answer:
(B) Laughed

Question 6.
How old was Seibei ?
(A) Ten years
(B) Twelve years
(C) Fifteen years
(D) Thirteen years
Answer:
(B) Twelve years

Question 7.
Thirteen years After classes what would Seibei usually do ?
(A) Played with chi ldren
(B) Sat quietly
(C) Read story books
(D) Wandered in town looking for gourds
Answer:
(D) Wandered in town looking for gourds

Question 8.
At the agricultural show, last spring, which type of gourd was displayed ?
(A) Gnarled
(B) Symmetrical
(C) Bakin
(D) Round
Answer:
(C) Bakin

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 6 The Artist

Question 9.
The old woman possessed a stall of-
(A) Frocks
(B) Caps
(C) Fruits
(D) Vegetables
Answer:
(C) Fruits

Question 10.
How much the curio-deals had to pay for the gourd in the end ?
(A) Fifteen yen
(B) Ten yen
(C) Twenty yen
(D) Fifty yen
Answer:
(D) Fifty yen

Question 11.
When was Shiga Naoya born ?
(A) 1873
(B) 1884
(C) 1883
(D) 1882
Answer:
(C) 1883

Question 12.
When did Shiga Naoya die ?
(A) 1951
(B) 1971
(C) 1968
(D) 1974
Answer:
(B) 1971

Question 13.
Seibei often went out to buy himself-
(A) Apples
(B) Oranges
(C) Gourds
(D) Roses
Answer:
(C) Gourds

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 6 The Artist

Question 14.
Seibei lived in-
(A) Village
(B) Religious town
(C) Harbour town
(D) Business town
Answer:
(C) Harbour town

Question 15.
What would Seibei apply to get rid of the unpleasant gourd smell ?
(A) Rose water
(B) Scent
(C) Tea-leaves
(D) Curd
Answer:
(C) Tea-leaves

Question 16.
Which type of gourd did Seibei like ?
(A) Old
(B) Gnarled
(C) Soft
(D) Even and symmetrical
Answer:
(D) Even and symmetrical

Question 17.
The teacher, who caught Seibi doing with gourd in the class—
(A) appreciated him
(B) depreciated him
(C) awarded him
(D) punished him
Answer:
(D) punished him

Question 18.
The teacher made complain against Seibi to his-
(A) father
(B) Mother
(C) uncle
(D) Brother
Answer:
(B) Mother

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 6 The Artist

Question 19.
‘The Artist’ is—
(A) a short story
(B) an article
(C) a periodical
(D) None of these
Answer:
(A) a short story

Question 20.
Who has written the stor
(A) P.S. Buck
(B) M.Gandhi
(C) S. Naoya
(D) None of these
Answer:
(C) S. Naoya

Question 21.
Shiga Naoya was born in-
(A) 1873
(B) 1853
(C) 1883
(D) 1893
Answer:
(C) 1883

Question 22.
Shiga Naoya died in—
(A) 1961
(B) 1971
(C) 1981
(D) 1941

Question 23.
He was a celebrated Japanese—
(A) novelist
(B) dramatist
(C) columnist
(D) short story writer
Answer:
(D) short story writer

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 6 The Artist

Question 24.
Seibei was—
(A) an artist
(B) a musician
(C) a singer
(D) None of these
Answer:
(A) an artist

Question 25.
Seibi’s parents knew that he often bought himself—
(A) apples
(B) oranges
(C) gourds
(D) guavas
Answer:
(C) gourds

Question 26.
Seibi lived in a—
(A) village
(B) town
(C) city
(D) harbour town
Answer:
(D) harbour town

Question 27.
One could walk from one end of the town to another in—
(A) ten minutes
(B) twenty minutes
(C) half-an-hour
(D) four hours
Answer:
(B) twenty minutes

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 6 The Artist

Question 28.
Seibi knew every place that sold—
(A) fish
(B) meat
(C) gourds
(D) vegetables
Answer:
(C) gourds

Question 29.
One day Seibi found a peculiar gourd at the shop of an old woman, which cost him—
(A) five sen
(B) ten sen
(C) two sen
(D) None of these
Answer:
(B) ten sen

Question 30.
He used to bore a neat hole in the—
(A) side of the gourd
(B) top of the gourd
(C) both the side
(D) None of these
Answer:
(B) top of the gourd

Question 31.
He made the hole to extract—
(A) water
(B) flash
(C) seeds
(D) None of these
Answer:
(C) seeds

Question 32.
Whenever Seibi passed through the market, he searched for the—
(A) friends
(B) favourite flowers
(C) gourds
(D) None of these
Answer:
(C) gourds

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 6 The Artist

Question 33.
Shiga Naoya has written the story—
(A) The Earth
(B) A Pinch of Snuff
(C) The Artist
(D) None of these
Answer:
(C) The Artist

Question 34.
Seibei was a twelve years old …………….. boy.
(A) Chinese
(B) Japanese
(C) African
(D) Indian
Answer:
(B) Japanese

Question 35.
Seibei was a …………….. Japanese boy.
(A) nine years old
(B) ten years old
(C) eleven years old
(D) twelve years old
Answer:
(D) twelve years old

Question 36.
Seibei’s hobby was collecting of —
(A) stamps
(B) books
(C) gourds
(D) None of these
Answer:
(C) gourds

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 6 The Artist

Question 37.
Seibei was passionately interested in —
(A) pumpkin
(B) gourds
(C) potato
(D) None of these
Answer:
(B) gourds

Question 38.
Shiga Naoya is a …………….. writer.
(A) Chinese
(B) Indian
(C) American
(D) Japanese
Answer:
(D) Japanese

Question 39.
One day Seibei was caught red handed by his …………… teacher.
(A) Hindi
(B) Math
(C) Ethics
(D) Hindi
Answer:
(C) Ethics

Question 40.
Seibei bought a …………… inch gourd from an old woman.
(A) four
(B) five
(C) six
(D) seven
Answer:
(B) five

Question 41.
The teacher became very-very …………… with Seibei for neglecting his studies.
(A) happy
(B) sad
(C) angry
(D) friendly
Answer:
(C) angry

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 6 The Artist

Question 42.
Seibei reads at …………… school.
(A) High
(B) Primary
(C) Middle
(D) None of these
Answer:
(B) Primary

Question 43.
Seibei got gourds for a few—
(A) rupee
(B) taka
(C) sen
(D) None of these
Answer:
(C) sen

Question 44.
One must admire the inherent qualities in the —
(A) young
(B) children
(C) old
(D) adult
Answer:
(B) children

Question 45.
The price of the five inches gourds is —
(A) five sen
(B) nine sen
(C) ten sen
(D) eleven sen
Answer:
(C) ten sen

Question 46.
Seibei’s father worked at …………… shop.
(A) carpenter’s
(B) barber’s
(C) goldsmith’s
(D) None of these
Answer:
(A) carpenter’s

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 6 The Artist

Question 47.
…………… was selling dried permimmons and oranges.
(A) An old man
(B) An old woman
(C) Agirl
(D) Aboy
Answer:
(B) An old woman

Question 48.
The porter sold the gourd of Seibei for —
(A) 30 yen
(B) 40 yen
(C) 50 yen
(D) 60 yen
Answer:
(C) 50 yen

Question 49.
…………… is a short story.
(A) A marriage proposal
(B) Ideas That Have Helped Manking
(C) India Through a Traveller’s Eyes
(D) The Artist
Answer:
(D) The Artist

Question 50.
Seibei’s hobby of collecting gourd made his teacher—
(A) pleased
(B) displeased
(C) laughed
(D) None of these
Answer:
(B) displeased

Question 51.
Seibei’s parents know that be often went out to buy himself—
(A) oranges
(B) apples
(C) gourds
(D) potatoes
Answer:
(C) gourds

Question 52.
The curio-dealer sold the gourd to a wealthy collecter for yen.
(A) 400
(B) 500
(C) 600
(D) 700
Answer:
(C) 600

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 6 The Artist

Question 53.
Seibei often went out to buy himself-
(A) apples
(B) dregs
(C) gourds
(D) grapes
Answer:
(C) gourds

Question 54.
What would Seibei apply to get rid of the unpleasant gourd smell ?
(A) nose
(B) scent
(C) tea-leaves
(D) odor
Answer:
(C) tea-leaves

Question 55.
Which type of gourd did Seibei like ?
(A) folded
(B) hardared
(C) soft
(D) even and summetrica
Answer:
(D) even and summetrica

Question 56.
Who has written the prose piece ‘The Artist’ ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Rabindranath Tagore
(C) Shiga Naoya
(D) Shiga Naipal
Answer:
(C) Shiga Naoya

Question 57.
When was Shiga Naoye born ? .
(A) 1881
(B) 1884
(C) 1883
(D) 1882
Answer:
(C) 1883

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 6 The Artist

Question 58.
When did Shiga Naoya die ?
(A) 1951
(B) 1971
(C) 1961
(D) 1981
Answer:
(B) 1971

Question 59.
Who is the main character of ‘The Artist’ ?
(A) Shiga Naoya
(B) Sebie
(C) Seibei
(D) Teacher
Answer:
(C) Seibei

Question 60.
After realizing his mistake what did Seibei do all the way home ?
(A) cried
(B) laughed
(C) felt ashamed
(D) became sad
Answer:
(B) laughed

Question 61.
After classes what would Seibei usually do ?
(A) played in field
(B) sat quietly
(C) read story books
(D) wandered in town looking for gourds
Answer:
(D) wandered in town looking for gourds

Question 62.
Seibei was interested in gourds
(A) little only
(B) splendidly
(C) passionately
(D) causally
Answer:
(C) passionately

Question 63.
‘What a splendid gourd!’ thought Seibi but actually it was
(A) melon
(B) football
(C) old man’s bald head
(D) globe
Answer:
(C) old man’s bald head

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 6 The Artist

Question 64.
How much the curio-dealer had to pay for the gourd in theend?
(A) fifteen yen
(B) forty yen
(C) twenty yen
(D) fifty yen
Answer:
(D) fifty yen

Question 65.
At the agricultural show, last spring, which type of gourd was displayed ?
(A) round
(B) symmetrical
(C) Bakin
(D) gnarled
Answer:
(C) Bakin

Question 66.
How old was Seibei ?
(A) ten years
(B) twelve years
(C) fifteen years
(D) thirteen years
Answer:
(B) twelve years

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 6 The Artist

Question 67.
The old women possessed a stall of
(A) frocks
(B) caps
(C) fruits
(D) toys
Answer:
(C) fruits

Leave a Comment

error: Content is protected !!